Layan iklan

Thursday, September 6, 2012

:: Masak-masak #10 : Kari Ikan Merah

Pertama kali dalam hidup ni Mummy masak kari ikan merah. Macam biasa, sumber resepi haruslah hasil dari google search. So far semua hasil google search adalah sama je. Rasa je lain-lain kot.he he he... Cuma Mummy ambil basic je la pastu sampai rumah edit-edit skit ikut version Mummy. Ikutkan nak buat kepala ikan tapi takde plak. Yang tinggal cuma part ekor & isi.

Bahan-bahan:
- 2 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, 2 lada kecik (dikisar kering)
- Santan kotak.
- Asam jawa
- Halba campur
- 1 biji bawang besar, 2 biji bawang puting & 1 biji lada kecik (Mayam halus)
- Daun kari (4 tangkai)
- Terung/ bendi/ tomato
- 2 paket kari ikan
- 2 cawan air
- kayu manis campur
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
- Ikan merah

Cara-cara:
1. Panaskan minyak sampai matang
2. Tumis bahan yang dikisar kering.
3. Naik bau, terus masukkan bahan yang dimayam halus, daun kari, halba campur & kayu manis campur.
4. 1/3 dari santan kotak Mummy masukkan dalam mangkuk & campurkan 2 sudu air & 1 sudu asam jawa instant. Gaul sekali kemudian campurkan 1 stgh paket serbuk kari ikan. Gaul rata... (tujuan campur skali supaya ikan tak berbau & wangi).
5. Masukkan campuran kari & santan dalam tumisan... dan tumis sehingga pecah minyak dengan api yang kecik. (kena selalu kacau sebab takut hangus la plak).
6. Kemudian masukkan 2 cawan air, ikan & terung/bendi/tomato. (Mummy suka terung & tomato).
7. Mummy tutup kuali/periuk sehingga menggelegak. (Api yang kecik ye)
8. Masukkan 2/3 santan kotak & garam secukup rasa. Biarkan selama 10 minit...kalao suka pekat, lamakan skit dalam 15-20 minit.
9. PALING PENTING! agak-agak dah masak...sila lah panggil sapa-sapa utk rasa tahap kemasinan @ ketawaran kuah kari yer... he he he...

Sekian cara-cara orang yang pertama kali masak kari ikan merah... Selamat mencuba!

4 comments:

  1. sedapnye..panggil la en.sayang rase..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh! ni dia la yg request.konon tgk lulus ke tak jadi org rumah.he he he

      Delete
  2. Suami aku paling suka kepala ikan merah masak kari. Ni kalau dia tengok, kompom dah suruh masak @ ujung minggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula...aku cari kepala tap xde.nsb baik ada ekor, dpt la rasa lemak2 skit..

      Delete