Dah macam minggu siakap lak Mummy nih... muka pun dah macam siakap ni. he he hee... Stok siakap memang banyak dan untuk yang terakhir ni Mummy masak 'Siakap 3 rasa serba ringkas'. Hasil google search & kajian serba sedikit ngan opismate, maka akhirnya dapat la concludekan resepi kepada seseringkas mungkin.
Siakap 3 rasa versi Mummy yang teringkas...
Bahan-bahan & cara-cara:
Step 1: 1 ekor ikan siakap yang siap dibersih sempurna. Tos kering (Mummy lap guna tisu). Lumurkan cili boh sikit, garam & serbuk kunyit. Renjiskan sikit sos ikan dan Mummy perap biar sebati.
Step 2: 10 biji bawang putih cincang halus. 7 biji cili api dihiris halus. 2 biji tomato didadukan. 2 sudu sos ikan, sos tiram, sos cili & sos tomato. 1 sudu gula. Stgh sudu garam (sos ikan dah masin). 4 biji limau kasturi diperah (pastikan jgn masuk biji limau). 2 helai daun limau purut. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan air (Mummy guna tepung gandum je).
Step 3: Tumis bahan-bahan kat step 2 ikut urutan ye... Masukkan air skit jika nak berkuah. Daun limau purut masuk last sekali kemudian boleh tutup api.
Step 4: Lumur ikan dengan tepung kemudian goreng dalam minyak yang betul-betul matang ye... Siap goreng, angkat & hidangkan. Kemudian curahkan kuah 3 rasa yang dah siap masak tadi.
Tips: Nak lagi sedap letak la nenas (potong dadu)... Makan tengah panas-panas memang sodap!
sedapnye~
ReplyDeletebertuah lah encik suami mummy.. dapat isteri rajin masak..:)