Yeah! mood nak mengupdate sudah mari walaupun so-so je.he he he... Ni kira update terperap ye. Dari last week nak update tapi tak sempat sebab kerja melambak. Alahai! sampai nak call mak mentua pun lupa. Adoyai!!! ampun...
Main masak-masak kali ni, Mummy buat 'Siakap Stim Limau'. Kepingin nak buat sebab ni antara feveret encik suami. Kebetulan stok ikan banyak dalam freezer... memang wajib la mencuba kan kan kan... 1st time buat, step dah betul tapi pahit gila! Laaa...Salah step rupanya...Mummy stim kan skali hirisan limau nipis. Konfiden level sebelum masak memang menjulang tapi bila rasa, sangat down. Terus hilang konfiden... Kecewa betul masa tu...sangat-sangat. Last week buat lagi...tak brape nak konfiden tapi nasib encik suami bagi support mantap gituh. Alhamdulillah....the taste is SUPERB! Tq la pada tuk guru Puan Azie (opismate). Terus dapat 5 star dari encik suami. Paling best bila tengok dia puas makan.
Bahan & cara-cara:
2 ekor ikan siakap yang ditos kering... potong suku lemon & Mummy lumur pada siakap (untuk elak hanyir). Tabur garam & ratakan serta 3 sudu sos ikan. Mummy perap selama 15 minit.
2 biji bawang besar dihiris-hiris. Halia 2 ibu jari (lagi banyak lagi bagus). 2 biji tomato dipotong dadu. 3 batang serai diketuk @ dititik pastu potong 2.
Masukkan ikan yang telah diperap ke dalam loyang. Susun cantik-cantik ye.he he hee... Tabur semua bahan-bahan yang dihiris, potong & ketuk tadi. Pun susun ikut suka hati. Kalau boleh bagi seimbang la ye. Masukkan la air sedikit. Mummy letak hampir setengah sebab encik suami suka berkuah. Taburkan gula 2 sudu.
Siap susun, panaskan minyak & tumis 7 biji bawang putih (diketuk je) serta cili api yang dipotong halus. Ikut suka la nak letak lada bape banyak ye. Tepuk dada tanye selera.he he hee... Dah naik bau wangi, tuang tumisan ke dalam ikan. Masukkan skali dengan minyak (melembutkan isi ikan). Siap semua, bolehla stim selama 15 minit.
Sementara tunggu 15 minit tu...perah limau kasturi & separuh lemon. Mummy guna dalam 25biji limau kasturi. Tapis ye untuk elakkan pahit. Kalo boleh jangan ada biji yang terlepas ye. Lepas 15 minit, masukkan air limau & lemon yang yang dah ditapis ke dalam loyang ikan. Stim dalam 10 minit... Rasa sikit...kalau masam sangat, masukkan gula secukup rasa. Last skali Mummy letak daun limau purut bagi wangi sikit... InsyaAllah, rasanya memang tidak mengecewakan.
Sekian, selamat mencuba...
Bahan & cara-cara:
2 ekor ikan siakap yang ditos kering... potong suku lemon & Mummy lumur pada siakap (untuk elak hanyir). Tabur garam & ratakan serta 3 sudu sos ikan. Mummy perap selama 15 minit.
2 biji bawang besar dihiris-hiris. Halia 2 ibu jari (lagi banyak lagi bagus). 2 biji tomato dipotong dadu. 3 batang serai diketuk @ dititik pastu potong 2.
Masukkan ikan yang telah diperap ke dalam loyang. Susun cantik-cantik ye.he he hee... Tabur semua bahan-bahan yang dihiris, potong & ketuk tadi. Pun susun ikut suka hati. Kalau boleh bagi seimbang la ye. Masukkan la air sedikit. Mummy letak hampir setengah sebab encik suami suka berkuah. Taburkan gula 2 sudu.
Siap susun, panaskan minyak & tumis 7 biji bawang putih (diketuk je) serta cili api yang dipotong halus. Ikut suka la nak letak lada bape banyak ye. Tepuk dada tanye selera.he he hee... Dah naik bau wangi, tuang tumisan ke dalam ikan. Masukkan skali dengan minyak (melembutkan isi ikan). Siap semua, bolehla stim selama 15 minit.
Sementara tunggu 15 minit tu...perah limau kasturi & separuh lemon. Mummy guna dalam 25biji limau kasturi. Tapis ye untuk elakkan pahit. Kalo boleh jangan ada biji yang terlepas ye. Lepas 15 minit, masukkan air limau & lemon yang yang dah ditapis ke dalam loyang ikan. Stim dalam 10 minit... Rasa sikit...kalau masam sangat, masukkan gula secukup rasa. Last skali Mummy letak daun limau purut bagi wangi sikit... InsyaAllah, rasanya memang tidak mengecewakan.
Sekian, selamat mencuba...
wew~ mabeles~ meleleh air liur baca resipi mummy nih..
ReplyDeletenak try lah nanti~