Alhamdulillah, Mummy dapat gak merealisasikan tekak adik yang teringin daging sumbat cheese. Dah lama dieorang suruh buat tapi Mummy yang malas. Memandangkan dah seminggu awal dia request, maka Mummy kena la tunaikan. Lagipun nak buat takde la susah sangat. Mcm buat bergedil gitu. Sumber resepi kat blog Kak Fiza Nordin .. Tak silap Mummy, 1st time buat masa tu tahun 2010 kot. Lama kan....tapi Alhamdulillah skill masih superb! ha ha ha...
Bahan-bahan mudah je kat atas. Mummy guna 2 paket daging kisar Ramly, 3 biji bawang besar yang dicincang halus, 2 biji telur, serbuk lada putih & 4 sudu tepung gandum. Masukkan semua bahan dalam bekas, adun sebati. Mummy tambah sikit garam & perap.
Mummy guna slice cheese Emborg. Cerai kecik-kecik supaya senang nak sumbat dlm daging. Kepal adunan daging yang telah diadun sebati. Kepal-kepalkan & masukkan cheese. Kemudian tutup balik & bentukkan mcm daging burger.
Yezza....udah siap! Mummy masak guna pan. Minyak guna dlm 2 sudu sebagai syarat utk goreng je. Bila atas bawah daging agak separuh masak, masukkan air 1/4 tenggelam. Kemudian tutup pan sampai la air kering.
* Emborg slice cheese ni bagus sebab walaupun daging tu dah sejuk, cheese kat dalam tu masih lagi cair. Ada sesetengah cheese, bila sejuk jadi keras.
p/s: Penggemar cheese suka la makan.hu hu hu... mok mok gemok!
Ya Allah.. sedapnye~ meleleh je rasa.. hahahaha
ReplyDelete