Layan iklan

Thursday, January 5, 2012

:: Masak-masak #1 ~ 2nd trial Chicken Pie

Sebagai pembuka selera tahun 2012 ni Mummy akan update pasal main masak-masak. Kali ni Mummy mulakan dengan Chicken Pie. Ni kira 2nd trial Mummy buat chicken pie. Resepi Mummy google search jer. Follow je instruction, takyah gi kelas ke apa.he he he...

1st trial dulu, Mummy buat ikut sukatan sendiri. Inti pie jadi masin...doh plak jadi keras.
Nama pun 1st trial kan...memang buruk ler rupanya. 

2nd trial lak, kira ok la. Mummy ikut sukatan resepi tap still tak memuaskan hati ni. Doh jadi rapuh sangat pastu memang dugaan skit nak bentuk kat dalam acuan. So, pasni Mummy kena kurangkan butter. Garam plak tak serata sbb buat doh ni tak memerlukan air. Untuk inti lak, memang menjadi la walaupun takde tepung jagung. Mummy guna tepung gandum biasa je. Boleh dijadikan inti untuk popia gak. Mummy tak gunakan garam pun sbb dah masukkan kiub ayam & tambah skit gula.

 Inti chicken pie yg sangat menjadi.

 Dugaan btol utk bentuk kan doh tu...

Siap dibakar... Memang nampak sangat rapuh. So, pasni kena kurangkan butter.


4 comments:

  1. bestnya ada bakat memasak.. oven pun tak de..heheee

    ReplyDelete
  2. bestnye mummy.. takpe..next time mesti hasil nye lagi baik..

    saya bab masak nih memang gagal sikit..kekekeke

    ReplyDelete
  3. Oklah tu... sy lg xreti buat..huhuuu..salam kenal & follow~

    ReplyDelete
  4. ok la tu... nmpak rupa pie... akak blum pernah buat lagi.... :(

    ReplyDelete