Layan iklan

Thursday, October 27, 2011

:: BerSABAR lah...


SABAR itu separuh dari IMAN. Yer...semua manusia faham mengapa perlunya rasa SABAR tu. Tapi setakat manakah tahap keSABARan kita itu? Bila mendengar masalah orang, hanya SABAR yg mampu kita kata. Tapi bagi yg mengalami, cukup SABARkah mereka? Semua terpulang pada individu. Dari sudut pandangan peribadi Mummy, SABAR sebenarnya ada had. Terlalu SABAR itu kadang-kadang memperlihatkan kita sebenarnya terlalu bodoh. SABAR pada sesuatu yg pasti berulang. Terlalu SABAR kadang-kadang blh membunuh jiwa sampai kita hilang segala rasa. SABAR perlu ada ketegasan. Tapi dalam kebodohan rasa terlalu SABAR ini boleh menjadikan SABAR itu indah & menenangkan. Rasa terlalu SABAR ni membuatkan kita MENANGIS bila perlu. Semoga rasa terlalu SABAR ni membawa lebih kemanisan & penuh keberkatan. SABAR dengan ikhlas & redha menjadikan kita lebih tabah. SENYUM la tanpa airmata. Biarkan HATI yang menangis. InsyaAllah, ALLAH sentiasa bersama mereka yang SABAR. Setiap keSABARan itu ada hikmahnya...

Rasulullah SAW bersabda, "Kesabaran merupakan "dhiya' " (cahaya yang amat terang). (HR Muslim)

Rasulullah SAW bersabda, "Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (HR Baihaqi)

Rasulullah SAW bersabda, "Iman terbagi dua, separuh dalam sabar dan separuh dalam syukur". (HR Al-Baihaqi)

Rasulullah SAW bersabda,"Sungguh beruntung orang yang beriman, karena segala perkara adalah kebajikan. Jika dia mendapatkan kenikmatan, dia bersyukur (dia mendapat pahala kebajikan) dan jika dia ditimpa musibah, dia sabar (dia mendapat pahala kebajikan juga)." (HR. Muslim)

Saiyidina Ali Abu Talib k.a.w pernah bermadah, maksudnya: Jika engkau bersabar, takdir itu berlaku juga ke atas diri mu, tetapi engkau dikurniakan ganjaran pahala. Jika engkau tidak sabar pun, takdir tetap berlaku juga ke atas dirimu dan engkau berdosa.

Allah berfirman, "Dan bersabarlah kamu, karena sesungguhnya Allah itu bersama orang yang sabar." (Al Anfaal : 46 )

Allah SWT berfirman : "Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar." ( Ali Imran : 146)

Monday, October 24, 2011

:: Pergilah...


PERGILAH KAU...
Tak mau lagi aku percaya
Pada semua kasih sayangmu
Tak mau lagi aku tersentuh
Pada semua pengakuanmu
[*]
Kamu takkan mengerti
Rasa sakit ini
Kebohongan dari mulut manismu
[**]
Pergilah kau pergi dari hidupku
Bawalah semua rasa bersalahmu
Pergilah kau pergi dari hidupku
Bawalah rahasiamu yang tak ingin ku tahui
Tak mau lagi aku terjerat
Pada semua janji-janjimu
Tak mau lagi aku terpaut
Pada semua permainanmu
http://hotliriklagu.com
Back to [*][**]
Bertahun-tahun bersama
Ku percayaimu ku banggaimu ku berikan segalanya
aku tak mau lagi tak mau lagi
Back to [**]
Ku tahui

:: Lagu pengubat jiwa


Separuh jiwaku pergi.....................

Saturday, October 15, 2011

:: Mummy dah glamer...

Wah! X leh blah la plak tajuk entry kali ni.hahaa... Dah rasa malu teramat pun ye gak nih. Mummy ni update blog bkn la selalu sgt, tap skali update tu mmg sungguh2 ler. Sblm puasa ritu Mummy de la update pasal Pusat Service Proton Motorwise Sdn Bhd kat Pasir Gudang. Buat entry tupun sbb puas hati ngan services depa sume. Tak sangka lak owner PSC leh trjumpa entry Mummy nih. Gara-gara entry tu la, Mummy glamer. Dtg nak service, de yg tanye 'ni ke Mummy Chubby?'..hahaa... *blushing!*. Siap print entry Mummy & tampal kat buletin board. Entry yg ringkas tap padat katanye.hehee... Tak salah kita jujur utk kebaikan kan...okla, Mummy mendoakan PSC ni akan lebih maju brkembang. (Agak2 de special price x utk Mummy pas promote?)... Neway, a big thanx to Motorwise management sbb sudi menghargai segala komen Mummy.

* Tapi lagi cun kalo de kuih muih @ biskut kat tea table ni.heheee...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, October 1, 2011

:: On Her Day...

video

Tahun lepas, celebrate 3rd birthday Khaleesa kat taska. Masa ni en Suami xde, so Mummy x apply cuti. Juz beli kek kat lavender. Suka btol die dpt tiup lilin. Kwn2 die excited sama.heheee...

video

Celebrate 4th birthday dia kat chicken rice shop...pun happy sesangat. Janji ada lilin.heheee...
*alamak! kantoi spare tyre Mummy...huhuuu

:: Main masak-masak

Agak lama la juga Mummy x main masak-masak ni.hehee... Tapi mak ayah nak dtg punye pasal, Mummy merajinkan la diri ni memasak. Masa en Suami blk ritu, lgsg Mummy x msk sbb xsempat. Menu rini adalah Nasi Lemak Sambal Sotong. Mummy x rasa lagi tap tgk gaya mcm yummiehh!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.