Layan iklan

Thursday, December 10, 2009

Dinner special...

'Black Pepper Beef Grilled'... ni home made. Memang special... Mummy buat sendri gravy black pepper madu. Sebelum nih pernah gak buat gravy tap x jadi la. Maybe terlalu ikut resepi kot. Kali ni Mummy cipta resepi sendiri. Masih banyak kena perbaiki. Okla, Mummy pun nak share resepi special ni.


Bahan-bahan perap daging:
1- Daging (stgh kg bg 2 org mkn), direbus dulu lbh kurang 5 - 10 minit. Tujuan direbus sekejap supaya mudah dihiris nipis.
2- Kisar 5 biji bwg merah, 3 biji bwg putih, seinci halia, sedikit kunyit, 3 sudu ketumbar, 2 btg serai & 2 sudu blak pepper (jika x suka, xperlu pn ok).
3- Kemudian perapkan daging ngan bahan kisar. Lagi sedap kalo perap 1 hari.
4- Selepas tuh bolehlah panggang daging yg telah diperap.

Bahan-bahan gravy black pepper madu:
1- Panaskan 1 cawan air sehingga menggelegak.
2- Masukkan 2 sudu sos tiram, 3 sudu madu, 1 sudu black pepper, 1 sudu kicap & secubit garam.
3- Gaul sehingga rata & pastikan api dlm mood sederhana.
4- Bancuh 1 sudu tepung jagung dgn air kemudian masukkan dlm bahan campuran di atas. gaul rata...
5- Bancuh 1 sudu tepung gandum dgn air kemudian masukkan dlm bahan campuran di atas. gaul rata...sehingga 10 minit
6- Kemudian daging panggang dicelup dlm gravy & siap dihidang.

Boleh la dihidangkan dgn fries & salad @ telur hancur + juice... memang sedap. Hubby mesti lagi sayang. Mudah & Jimat. Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment