'Black Pepper Beef Grilled'... ni home made. Memang special... Mummy buat sendri gravy black pepper madu. Sebelum nih pernah gak buat gravy tap x jadi la. Maybe terlalu ikut resepi kot. Kali ni Mummy cipta resepi sendiri. Masih banyak kena perbaiki. Okla, Mummy pun nak share resepi special ni.
Bahan-bahan perap daging:
1- Daging (stgh kg bg 2 org mkn), direbus dulu lbh kurang 5 - 10 minit. Tujuan direbus sekejap supaya mudah dihiris nipis.
2- Kisar 5 biji bwg merah, 3 biji bwg putih, seinci halia, sedikit kunyit, 3 sudu ketumbar, 2 btg serai & 2 sudu blak pepper (jika x suka, xperlu pn ok).
3- Kemudian perapkan daging ngan bahan kisar. Lagi sedap kalo perap 1 hari.
4- Selepas tuh bolehlah panggang daging yg telah diperap.
Bahan-bahan gravy black pepper madu:
1- Panaskan 1 cawan air sehingga menggelegak.
2- Masukkan 2 sudu sos tiram, 3 sudu madu, 1 sudu black pepper, 1 sudu kicap & secubit garam.
3- Gaul sehingga rata & pastikan api dlm mood sederhana.
4- Bancuh 1 sudu tepung jagung dgn air kemudian masukkan dlm bahan campuran di atas. gaul rata...
5- Bancuh 1 sudu tepung gandum dgn air kemudian masukkan dlm bahan campuran di atas. gaul rata...sehingga 10 minit
6- Kemudian daging panggang dicelup dlm gravy & siap dihidang.
Boleh la dihidangkan dgn fries & salad @ telur hancur + juice... memang sedap. Hubby mesti lagi sayang. Mudah & Jimat. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment